Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie]Co mi grozi? :/

doxxx

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

y0

Mam taki mały problem. Na fejsie dzień przed zakończeniem szkoły pokłóciliśmy się z kolegami czy kupić naszej wychowawczyni coś więcej niż bukiet kwiatów i bombonierkę. Poszło tam kilkanaście wulgaryzmów z czego kilka na naszą wychowawczynię. Jak wiadomo wszystko działo się w grupie zamkniętej, więc nikt oprócz nas nie miał do niej dostępu... Cóż, tak się złożyło, że mama mojej koleżanki weszła na jej konto, poczytała sobie o czym tam piszemy i porobiła zdjęcia całej tej rozmowy wrzucając to na pendrive. Następnego dnia po rozdaniu świadectw mama mojej koleżanki postanowiła dać tego pendrive'a żeby sobie przeczytała. 2 dni później telefon do rodziców z wezwaniem do szkoły. Wezwani zostali rodzice tych osób, które się tam najwięcej udzielały. Niestety byłem w tym i ja. Pierwszy komentarz dotyczący posta wyglądał tak - "Nie mam zamiaru nic więcej kupować tej starej pindzie", kilkadziesiąt postów dalej - "Mi dała 3, a i tak mam na nią wyjebane". Są to moje komentarze wyrwane z kontekstu całej rozmowy.

Teraz pytanie do was - co mi grozi za takie coś? Moi rodzice o wszystkim wiedzą.

pozdrawiam doxxx.
P.S
Komentarze głupie lub niezwiązane z tematem będą raportowane.

Opublikowano

Teoretycznie to obraziłeś publicznego funkcjonariusza więc łap

226
§ 1. Kto znieważa funkcjonariusza publicznego lub osobę do pomocy mu przybraną, podczas i w związku z pełnieniem obowiązków służbowych,

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

216
§ 1. Kto znieważa inną osobę w jej obecności albo choćby pod jej nieobecność, lecz publicznie lub w zamiarze, aby zniewaga do osoby tej dotarła,

podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności.

§ 2. Kto znieważa inną osobę za pomocą środków masowego komunikowania,

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

§ 3. Jeżeli zniewagę wywołało wyzywające zachowanie się pokrzywdzonego albo jeżeli pokrzywdzony odpowiedział naruszeniem nietykalności cielesnej lub zniewagą wzajemną, sąd może odstąpić od wymierzenia kary.

§ 4. W razie skazania za przestępstwo określone w § 2 sąd może orzec nawiązkę na rzecz pokrzywdzonego, Polskiego Czerwonego Krzyża albo na inny cel społeczny wskazany przez pokrzywdzonego.

§ 5. Ściganie odbywa się z oskarżenia prywatnego.

13664882807433335623.png

Opublikowano

No ok, ale jestem niepełnoletni więc raczej kary pozbawienia wolności nie zastosują ;>

Rodzice grzywna

+ 100% przesrane w nastepnej klasie z jej przedmiotu.

13664882807433335623.png

Opublikowano

Jak na moje oko to nic ci nie zrobią :)

Nie obgadywałeś ani wyzywałeś jej na forum publicznym była to tylko konwersacja między rówieśnikami więc nie podlega to oczernianiu :)

Kolega up jak się nie zna niech nie jebie paragrafami :)

Co innego jabyś powiedział jej to w twarz.

To tak jabym ja rozmawiał z kumplem i cisną bym 3 osoby i kumpel by to nagrał ...

Nic mi nie zrobią bo to nie jest żadne przestępstwo :)

Nauczyciele mogliby ci tylko zachowanie obniżyc ale skoro już po oddawaniu świadectw to arriwederci :)

P.S

Ile lat jeszce zostajesz w gimbazie czy tam w innej sql ?

2utq9g5.png b6u4qg.png
Opublikowano

Jak na moje oko to nic ci nie zrobią :)

Nie obgadywałeś ani wyzywałeś jej na forum publicznym była to tylko konwersacja między rówieśnikami więc nie podlega to oczernianiu :)

Kolega up jak się nie zna niech nie jebie paragrafami :)

Co innego jabyś powiedział jej to w twarz.

To tak jabym ja rozmawiał z kumplem i cisną bym 3 osoby i kumpel by to nagrał ...

Nic mi nie zrobią bo to nie jest żadne przestępstwo :)

Nauczyciele mogliby ci tylko zachowanie obniżyc ale skoro już po oddawaniu świadectw to arriwederci :)

P.S

Ile lat jeszce zostajesz w gimbazie czy tam w innej sql ?

Hah, właśnie że nie, bo jak by jej powiedział to w twarz bez świadków, to może mu pogwizdać (nauczycielka) a tu masz czarno na białym zniewagę publicznego funkcjonariusza.

Ps. W sumie żależy od tego, jaka jeszcze ona jest, bo może być wredną suką...

13664882807433335623.png

Opublikowano

Ja się na tym nie znam, ale jakby coś to mów im, że jednak nie było to na forum publicznym, ale w zamkniętej grupie ^^

albo cały czas się upieraj, że to nie Ty napisałeś, tylko ktoś inny włamując się na twoje konto :D

5lwgh1.png

Pamiętaj, najważniejszy jest szacunek do drugiego człowieka!

Opublikowano

2 lata w tej szkole + jest to moja wychowawczyni (nauczycielka od matematyki). W najgorszym wypadku ile tej grzywny?

Opublikowano

Ziomeczku powiem ci tylko tyle ze masz przejebane w nasteonej klasie bo napewno nie pojdxie z taka blachostka na policje ani do prokuratury....

Chyba ze jest kumata i zrozumie to bo przeciez ona tez byla mloda ...

2utq9g5.png b6u4qg.png
Opublikowano

No wiem, że 4 z maty mogę powiedzieć papa, ale chodziło mi głównie o to czy nie grozi mi np. Wywalenie ze szkoły lub powtarzanie klasy poprzez odebranie świadectwa czy coś w tym stylu.

Opublikowano

Zależy jeszcze gdzie się uczysz :) O nas w szkole do pewnej nauczycielki klną,nie słuchają jej tj. chodzą swobodnie po klasie i raz nawet "zerwała" head'a z kamyka... i co im się stało?!Nic, dostali co najwyżej upomnienia w dzienniku.No ale jak uczysz się w lepszych szkołach(niż moja) to coś może się stać. ;)

Ziomeczku powiem ci tylko tyle ze masz przejebane w nasteonej klasie bo napewno nie pojdxie z taka blachostka na policje ani do prokuratury....

Chyba ze jest kumata i zrozumie to bo przeciez ona tez byla mloda ...

No w sumie... wszystko tak jak powiedziałem zależy od szkoły, a więc po części się z tobą zgadzam. Możecie dostać upomnienia,wątpię by coś więcej. B)

Opublikowano

No wiem, że 4 z maty mogę powiedzieć papa, ale chodziło mi głównie o to czy nie grozi mi np. Wywalenie ze szkoły lub powtarzanie klasy poprzez odebranie świadectwa czy coś w tym stylu.

Nie ma takiej opcji :)

13664882807433335623.png

Opublikowano

Albo jesli zostaje w tej samej szkole to moze dostac za to nagane na sam poczatek roku za czym idzie obnizenie zachowania o ocene w dol.

Sorry za orto i polskie znaki ale pisze z tablety szwagra i nieogarniam wybaczcie ;)

2utq9g5.png b6u4qg.png
Opublikowano

Nic ci nie grozi. Co najwyżej niemiłe spojrzenie tej nauczycielki + opieprz od rodziców.

PS. Nawet nie może obniżyć Ci zachowania. To co robisz poza szkołą nie powinno ich interesować i nie wpływa w żaden sposób na tą ocenę.

Opublikowano

Nic Ci nie zrobi. Płacić tym bardziej nie będziesz. Najlepiej ją przeproś i tyle. W następnej klasie może Cię jedynie męczyć.

674071459604241683421.gif

Opublikowano

Nie wiem, czy wiesz, ale Ty, a raczej Twoi rodzice, mogą oskarżyć matkę Twojej koleżanki o upublicznienie prywatnej konferencji (co również należy do ustawy o ochronie prywatności) i tym samym narażenie na znieważenie, którego skutkami mogą być problemy w szkole.

Opublikowano

Nic ci nie zrobia, przepros ja, ale bedziesz mial przesrane w kolejnej klasie. Mozesz tez oskarzyc ta matke o opublicznienie kowersacji, ktora odbyla sie w grupie zamknietej

Opublikowano

Czy wyzywałeś ją na terenie szkoły ? jeżeli nie nic ci nie może zrobić bo jeżeli każdego którego byśmy wyzwali była za to kara byśmy siedzieli wszyscy w pierdlu także nie musisz się bać że ci coś zrobi ale na przeproś że to napisałeś i tak dalej.

1373415594-U477327.png

KidModerator Single Player|MPC Champion|Gold Member|Postwriter|Uczeń Pawła_CS|

Opublikowano

Najpierw bym zajebał matkę tej koleżanki. Następnie przeprosiłbym babę, kupił jej kwiaty i liczył, że zdam. Wątpie, że wydarzy się coś więcej. A tą matkę to kamieniami należy obrzucić, rozjebać auto i pobić ją. Tylko tak, żeby nie było wiadomo kto to zrobił. Pjona

graphic.png

Opublikowano

Jedyne co to mamuśce może coś grozić za włamanie na konto córki i czytanie prywatnych rozmów oraz rozpowszechnianie treści bez zezwolenia autora.

Jeśli to wszystko było na prywatnym czacie wśród osób, które się znają nic ci nikt nie zrobi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...